Hälsoexperten, KBT & EMC-terapeut Minanda Fritz: 
”När man själsligen mår dåligt blir kroppen trött”

Också en sönderstressad, trasig själ kan orsaka fysiska symptom som trötthet – som på sikt även leda till sjukdomar. 
– Då hjälper det inte längre med bara sömn, utan kroppen behöver även näringsboost i form av kosttillskott för att återhämta sig, samt terapi för att förändra sitt beteende, säger närings- och KBT & EMC-terapeuten Minanda Fritz, grundare av Livshälsa och den unika känslohanteringsmetoden EMC .
 
Många som söker hjälp hos hennes har förvisso sömnproblem, men de är bara ett av många symptom. Förutom tröttheten märks ofta humörsvängningar, aggressivitet, värk i kroppen, matsmältningsproblem, dålig hud och hår, irritation, oförmåga att planera, prioritera och fatta beslut. 
– Man kan inte se vad som är viktigast och vad man behöver när man är så trött att hjärnan går på högvarv – och då är det är svårt att komma ner i kroppen och vila. Stark, djup avkoppling är en bristvara i dagens uppkopplade samhälle, säger Minanda.
Enligt hennes holistiska synsätt är det redan i symptomfasen man ska söka hjälp. För sedan kommer ”adaptionsfasen” då hjärnan är så uppe i varv att den inte känner hur kroppen mår, man tappar kontakt mellan kropp och själ och bränner ut sig i båda ändar.
– Tyvärr är läkarvården här utvecklad att kliva in först i ”degeneringsfasen” när symptomen övergått till en sjukdomsdiagnos. 
 
Vad som i grunden handlar om undvikanden av känslor av otillräcklighet och stress som kan ha utlösts av obearbetade trauman eller svårigheter man går igenom, blir till en mental trötthet som omvandlas till en fysisk utmattning.

”Bättre att krascha lite varje dag än att krascha helt och hållet, menar Minanda Fritz”

Och då räcker det inte med enbart KBT-terapi och beteendeförändringar. Det krävs då att man tar reda på hur den fysiska kroppen mår, något man på Livshälsa gör med hjälp av en Electro Interstitium Scanning (EIS), en frekvensmedicinapparatur som mäter aktiviteten mellan kroppens celler. För mycket aktivitet är ett tecken på inflammation, för lite ett tecken på degenerering. 
– Mätningen ger en bild av kroppens nivåer av kortisol, serotonin, dopamin, samt binjurarnas funktion, men också av eventuella vitamin- eller mineralbrister. Om man sover och ändå inte blir pigg brukar det handla om en binjuretrötthet. 
Binjurarna sitter ovanför njurarna är en del av kroppens hormonsystem. De består av den yttre barken och den inre märgen. I märgen bildas stresshormonerna adrenalin och noradrenalin. I barken bildas de livsviktiga hormonerna aldosteron och kortisol, samt en mindre mängd könshormon.
– När stresshormonet kortisol är högt sätter jag in B-vitamin, magnesium, kalcium, binjurehormon, D-vitamin och mineraldroppar. Det krävs näring för att kroppen ska orka ta sig ur depressionen, menar Minanda.
Binjurarna kan liknas vid kroppens ”gas” och ”broms”. När vi känner oss rädda, hotade eller upplever obehag trycker binjurarna på gasen och producerar adrenalin så vi kan fly det obehagliga. För mycket gas kan ge en hjärtinfarkt.
– Förr i tiden var vi rädda för att en björn skulle slita oss i stycken. Idag är inte längre björnen det största hotet, utan omgivningens krav på oss. Kanske har du en dominant chef som inte bekräftar och inte går att resonera med, men inte kan säga upp dig förrän du hittat ett nytt jobb och måste stå ut. Det blir en stressfaktor och en energitjuv som dränerar dig på ork.
För att förhindra hjärtinfarkt på grund av adrenalinpåslaget dämpar kroppen effekten med noradrenalin, som Minanda kallar ”stå-ut-hormonet”. Men till sist tömmer kroppen sina nivåer på basiska mineraler och kroppen får en inflammation, resultatet kan bli trötta binjurar som inte orkar återhämta sig. 
 En tråkig bieffekt av trötta binjurar är att då binjurarna är trötta slutar även hjärnan att producera dopamin så man blir nöjd och serotonin så man blir glad. 
– Kroppen säger ”Nej, nu ska vi inte åka karusell för du orkar inte det. Du måste bara vila en tid så vi producerar inga glada hormoner”. Detta är kroppens egen strategi för att återhämta och laga sig och vi måste lära oss att lyssna på kroppen, säger Minanda. För det finns inga genvägar. 
– När du har den här tröttheten finns det inga ”short cuts”, ingen ”quick fix”. Det finns inget du kan GÖRA, du måste ”INTE GÖRA”. Du behöver ett ”anti-läge” – hitta stillhet i nuet och låta obearbetade känslor upp. Vi ska inte vara rädda för att göra ingenting. Kroppen behöver återhämtning. Men det räcker inte med vila och terapi, utan vi måste tillföra och ladda kroppen med näring också, menar Minanda.
Även kroppens syra-bas balans påverkas när vi mår dåligt och är stressade under en längre tid. 
– De enzymer som styr produktionen av hormonerna är beroende av ett specifikt PH-värde för att fungera. Det optimala PH-värdet för kroppen är 7,43,2. Ligger du under det är du ”sur” och då kan kroppen inte återhämta sig även om den vilar. 
– Se till att få i dig fettsyror och mineraler som aktiverar nervsystemet, framför allt systemet som styrs av binjurarna. Jag rekommenderar mina klienter att ta terapeutiska doser av kalcium, kalium, zink, magnesium samt att basa med bas-mineral. Även grönsaker som gurka och tomat är basiska och innehåller antioxidanter, säger Minanda.
Minanda har även utvecklat My Spirit-yoga, en holistisk yogaform med syftet att hjälpa människor att få kontakt med sina kroppar. Yogaformen utmärks av ljudning under yogan.
– Yogan är ett fantastiskt komplement till kosttillskott och terapi. Yogaövningarna återhämtar hjärna och nervsystem, med fokus på medvetenhet om kropp, känslor, tankar och vad vi riktar vår uppmärksamhet mot. Man måste ta hand om helheten – både kropp och själ – för att må bra!
 
Är du på väg mot att bli en kokande groda enligt Minanda Fritz?
När man kokar grodor i Frankrike gör man det långsamt för att inte aktivera adrenalinet så att köttet blir segt. vattnet är kallt och grodan adapterar till värmen som går igång långsamt. Grodans binjurar sprutar ut noradrenalin och precis när värmen blir för hög och djuret vill komma ut, och behöver kicka igång adrenalinet, så klarar inte deras binjurar av det utan ned dör.  Detta är djurplågeri. Då hinner binjurarna tömmas på adrenalin och grodan dör. När människor är i detta stadium så springer de ofta snabbare och snabbare tills att de en dag inte kan komma ur sängen, inte kan tänka, eller ens formulera sig och prata. Då har de blivit en ”kokande groda” – ett livsfarlig utmattningstillstånd. Binjurarna lägger av, kroppen är sur och har laddats ur och det är stor risk för hjärtinfarkt och andra stressrelaterade åkommor. Lösningen? Vila, näring och känlohanterings tekniker såsom EMC för att sluta undvika!

Minandas 8 tips mot mental trötthet:

  •      Krascha varje dag! Stäng av mobilen och lägg dig ner 20 minuter, 2-3 gånger per dag. Gör ingenting! Då börjar kroppen    slappna av och laga sig. Det är bättre att krascha lite varje dag än att krascha helt och hållet. 
  •      Ät färsk mat! Satsa på bas-skapande mat som frukt och grönsaker. Mixa en gurka och dricka!
  •      Ladda med mineraler! Mineralbrist kan skapa syrebrist i kroppen, vilket gör dig trött. 
  •      Drick massor! Vätskebrist gör dig trött. Drick 3,5 liter vatten om dagen. 
  •       Ta en promenad! Att gå ut och andas i den friska luften kan ha lika positiv effekt som antidepressiva mediciner. Förhoppningsvis får du sol och D-vitamin på köpet.
  •       Öva medveten närvaro! Bli medveten om din kropp, dina tankar, känslor och din energinivå. När du ska vila ska du fokusera på kroppen, inte tankarna.
  •       Lär dig EMC! Ladda ut negativ känslor och reglera negativa tankar.
  •       Undvik koffein! Drick Drakens! Efter en kopp kaffe känner du inte att du är trött utan pressar dig att jobba ännu mer. Den organiska molekylen adenosin – kroppens återhämtningssystem vars uppgift är att säga till cellerna att vila när de behöver det – slås ut av koffein. Det skapar en överaktivitet i njurarna. BOKA TID
Artikel i tidningen LiveLife 2017 SE HÄR